Stoff fakta - Hva er forskjellen på bomull, bambus, modal, silke osv..

Stoff fakta - Hva er forskjellen på bomull, bambus, modal, silke osv..

Hva er forskjellen på bomull, bambus, modal, silke osv..? Det finnes en jungel av ulike materialer som blir brukt, men hvilke egenskaper har de ulike stoffene?

 

Bambus viskose - et biologisk nedbrytbart tekstil/materiale, d.v.s. at det er 100 % nedbrytbart i naturen. Bambus krever mye mindre vann enn bomull for å vokse, og kan overleve tørke og flom, samt at den kan dyrkes uten plantevernmidler eller kjemikalier på grunn av den naturlige selvrensende og antibakterielle egenskapen. Som følge av at bambusskogene er så tette, returnerer bambustrærne 30 % mer oksygen til atmosfæren enn ”vanlige” trær.

Bambusstoff brukt i tekstilproduksjon har utspring fra bambus papirmasse. Stoffet er bleket uten bruk av klor, og kvaliteten er lett å farge. Innfargingen er gjort uten bruk av sterke kjemikalier og ved hjelp av metoder som krever mindre vann enn andre innfargingsmetoder. Noen kunder melder bra effekt på atopisk eksem - men det finnes så langt ingen studier om dette.

Økologisk bomull - ren og fri for skadelige stoffer som påvirker helse og natur. Generelt mer slitesterk og holdbar enn konvensjonell bomull, og har dermed lengre levetid. Den føles også mykere mot huden og er biologisk nedbrytbar.

Viskose / Modal - laget av cellulose fra tre. Holder godt på farge, krøller lite og absorberer fuktighet. Viskose / Modal likner på bomull, men må vaskes på lavere temperatur. Føles spesielt mykt og behagelig mot huden.

Silke - er en naturlig fiber som brukes til fremstilling av tekstiler. Den fremstilles av kokongtrådene fra silkespinneren og andre spinnere eller sommerfugler. Silke er en proteinfiber og den eneste naturlige filamentfiberen.  Silke har på grunn av sine tynne, sterke og blanke fibre og krevende produksjonsprosess vært en kostbar vare gjennom tusenvis av år. Silke isolerer godt og er elastisk. Fibrene har god evne til å ta opp fuktighet opp til 1/3 av sin vekt uten å kjennes våt. Den kan kjennes kjølig mot huden på grunn av sin glatte overflate. 

Silkefibrene regnes blant de mest eksklusive tekstilfibrene, både på grunn av den vakre glansen og den store styrken, men også fordi det er komplisert å fremstille silke.

Ull - har en spesielt god varmeisolerende evne. Ullfibrene kan ta opp i seg store mengder fuktighet, inntil 30 prosent, før plagget kjennes fuktig og inntil 50 prosent før det begynner å dryppe. Ull varmer derfor godt, også i fuktig tilstand. Kombinasjonen av evnen til å avstøte vanndråper og å absorbere vanndamp, sammen med den store varmeisolerende evnen, gjør ull til en unik fiber for bekledning i ulike klimatiske forhold. Klær tar lukt gjennom kontakt med kroppen, spesielt om vi svetter eller utsondrer andre væsker. Ull har en egen evne til å ikke ta opp slike lukter. Dersom ullklær lukter svette, vil denne som regel kunne fjernes gjennom lufting. Lufting er mer effektiv enn vask for å fjerne svettelukt fra ull.

Kashmir - Kasjmir er ull fra geiter, hovedsakelig bunnull. Kasjmir er, som annen ull, en naturlig proteinfiber. Den stammer fra geiter som for det meste lever i det høye fjellområdet i det indre Asia. Produksjonen er liten, og denne fiberen er svært eksklusiv. Egenskaper som kjennetegner produkter av 100 % kashmirull er at de er særdeles varmende og isolerende når det er kjølig, mens de om sommeren tilpasser seg kroppens temperatur og virker svalende. Produkter laget av kashmir kan være opptil 8 ganger varmere enn produkter laget av sau ulltyper. Egenskapen skyldes at det ligger luft mellom hårfibrene, som både isolerer og lufter samtidig.
I motsetning til saueull gir ikke kashmirullen kløe, ullen kan brukes rett på kroppen, på barn som på voksen, og oppleves bare som utrolig myk og behagelig.  Det spesielle med kasjmir, sammenlignet med annen ull, er dens styrke kombinert med mykhet og glans. Plagg i kasjmir kan derfor holde seg pene lenge. De må behandles som ull, med ullvaskemiddel og ullvaskeprogram i maskinen.


Elastan / Lycra / Spandex - kjært barn har mange navn. Svært elastisk syntetisk tekstilfiber som kan strekke seg seks - sju ganger sin egen lengde. Brukes ofte i små mengder sammen med andre fibre for å gi plagg bedre passform og sørge for at de gjenvinner sin form etter bruk og vask.

Tencel / Lyocell - Tencel er det registrerte varemerket til lyocell og er en fornybar ressurs produsert av trepulp fra bærekraftig kilder. Stoffet er kjent for å være silkemykt og lett, og kan derfor brukes av alle - også deg med sensitiv hud. Puster godt og transporterer bort fuktighet fra huden og er 100% nedbrytbart. Svalt som lin om sommeren og varmt som ull om vinteren :)

Polyamid / Polyester - kunstige fibre som kommer fra fossil olje. Ofte blandes andre materialer med polyester / polyamid for å opprettholde farge og gi bedre passform. Stoffene har lang varighet og trenger vanligvis ikke stryking.

Lurex / Metall fibre - uorganisk fiber som ofte brukes som effekttråder (f.eks glitter) i et plagg.

Akryl - syntetisk fiber som tåler sollys bedre enn andre tekstilfibrer. Kan brukes til å fremstille lette, voluminøse stoffer, spesielt godt egnet til ytterplagg med god varmeisolasjonsevne. Tåler ikke vask på høyere temperatur enn maks 40 grader da det mister form og elastisitet.

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.